“UNA QÜESTIÓ DE VALORS, NO DE TECNOLOGIA”
La meua experiència en software lliure s´inicia enguany amb l´assignatura de noves tecnologies. La utilització de la wikipedia com lloc de consulta i a la vegada oferir-me la possibilitat de col•laboració en la seua elaboració hem pareix un dels màxims triomfs del software lliure. Pense que les meues barreres eren més culturals que tecnològiques ja que desconeixia la diferència entre un software lliure i un privat. Potser... la meua situació de desconeixença era resultat del triomf de les empreses amb software privat que ens manté allunyats del coneixement i sacralitza la tecnologia (com diu Stallman) i així contribueix de manera interessada a la ignorància tecnològica que tan bons resultats econòmics els proporciona a les empreses multinacionals que els comercialitzen.
Pel que fa a la opinió de Richard Stallman, jo estic completament d´acord amb la seua visió cooperativista i democràtica de la tecnologia. La utilització del software lliure a l´escola ens proporcionaria beneficis com: estalviar, ensenyar estils de vida que autonònoms, promocionar l´aprenentatge del codi font i del funcionament dels ordinadors i educar seguint el model de servei públic i solidari de la tecnologia. El software lliure promou la cooperació entre les persones a diferència del software privatiu que la converteix en un delit. I la cooperació és un valor fonamental de la nostra societat al que l´escola ha de donar gran importància per a la formació dels futurs ciutadans.
Immersos dins de l´era de les noves tecnologies, els futurs docents del segle XXI hem de transmetre actituds i valors adaptatius a la nostra societat i l´única manera de fer-ho és mitjançant l´exemple. La nostra responsabilitat com educadors és ensenyar i promoure l´ ús democràtic i social de la tecnologia. Una societat lliure necessita una escola lliure i una escola lliure necessita software lliure.
Les competències tecnològiques bàsiques que hem de consolidar en l´educació Primària, segons els principis democràtics de l´educació pública, s´han de basar en la utilització del software lliure d´acord amb els continguts actitudinals curriculars. Formant els nostres estudiants mitjançant software lliure els estem ensenyant que el coneixement és fruit de la llibertat, que la ciència es basa en la cooperació i en la transparència, els ensenyem a compartir i col•laborar amb els seus companys, els ajudem a ser lliures i independents de lligams tecnològics artificials i els capacitem millor per a seguir aprenent al llarg de la seva vida.
Realment... tot es redueix a una qüestió de valors, no de tecnologia.